- Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus

Regelmatig wordt de vraag gesteld "Wat heeft diabetes nou met voeten te maken?" "En waarom is het voor jullie pedicures zo belangrijk om daar een extra aantekening voor te hebben?"

Wat is diabetes

Diabetes is een stofwisselingsziekte: u heeft te veel suiker (glucose) in uw bloed. De glucose komt in uw bloed via voedsel. De koolhydraten uit het voedsel worden in het lichaam omgezet in glucose en het bloed vervoert deze glucose naar alle cellen in het lichaam. De cellen gebruiken de glucose als brandstof. Die brandstof geeft u energie om te leven,te bewegen,te groeien,te spelen,te denken. Om de brandstof glucose in de cellen te krijgen is een soort sleutel nodig: Insuline.

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op de insuline. En daar gaat het mis. Er ontstaan klachten omdat er te veel glucose werkeloos blijft rondzweven in het lichaam en de cellen te weinig brandstof hebben.

Soorten diabetes

Er zijn 2 hoofdtypen: type 1 diabetes en type 2 diabetes.

Bij type 1 diabetes maakt het lichaam (de alvleesklier) geen insuline meer aan. Hierdoor kan de glucose niet in de cellen komen. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt dan te hoog. Type 1 komt voor op alle leeftijden,maar ontstaat meestal op jongere leeftijd. Mensen met type 1 diabetes spuiten insuline omdat het lichaam die zelf niet meer aanmaakt. 

Type 2 diabetes heeft verschillende oorzaken. Het lichaam maakt te weinig insuline aan of de alvleesklier maakt wel voldoende insuline aan,maar deze kan zijn werk niet goed doen. In beide gevallen komt er te weinig glucose in de cellen en blijft er te veel glucose in het bloed. Type 2 komt voor op alle leeftijden,maar met name ouderen en mensen met overgewicht. Mensen met type 2 diabetes zullen,als een dieet niet voldoende helpt,tabletten moeten slikken die de bloedglucose verlagen. Deze tabletten stimuleren de aanmaak van insuline of zorgen ervoor dat de glucose beter door het lichaam wordt opgenomen. Als tabletten niet meer helpen,zullen mensen met type 2 diabetes overgaan op het spuiten van insuline. Een combinatie van tabletten en insuline komt ook voor.

Diabetes gaat niet over. Diabetes kan gelukkig wel goed worden behandeld. Door het aanpassen van uw voeding ,dus goed op te letten op wat u eet en drinkt,heeft u invloed op de hoeveelheid glucose in uw bloed: hoe meer koolhydraten in uw voeding,hoe meer glucose er wordt omgezet. Ook bewegen is goed: hoe meer u beweegt,hoe beter de insuline kan werken. Bewegen en afvallen is vaak de eerste stap in de behandeling van mensen met diabetes. 

Diabetes en voeten

Aandacht voor uw voeten is belangrijk,zeker als u diabetes hebt. Op den duur kunt u namelijk te maken krijgen met vervelende gevolgen van diabetes,ook wel late complicaties genoemd. Een van de voorkomende complicaties is de diabetische voet. Het is niet leuk om hierover te lezen,maar het is wel belangrijk om te weten.

Oorzaken

Voetafwijkingenbij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in het lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in uw voeten waardoor u warmte of pijn minder of helemaal niet voelt. Hierdoor is een grotere kans op infecties en zweren. Omdat u blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in uw benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose tast ook de bloedvaten aan. Het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Dit merkt u het eerst aan uw voeten,omdat uw voeten het verst verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud,rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.

Symptomen

De diabetische voet is onder andere te herkennen aan : droge voeten of kloofjes:minder gevoel in de voeten:tintelingen of pijn; wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Als u er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren voorkomt u ernstige infecties,standsafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet.

Voorkomen

U kunt veel zelf doen om klachten te voorkomen. Een paar tips:

 1. Bekijk uw voeten dagelijks,of laat ze door een huisgenoot controleren. Neem bij afwijkingen direct contact op met uw huisarts.
 2. Verwijder eelt of likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoornpleisters of tinctuur.
 3. Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden, plooien of strak elastiek.
 4. Neem nooit voetbaden: dit maakt de huid extra kwetsbaar door verweking.
 5. Gebruik nooit een hete kruik of elektrische deken om uw voeten te verwarmen (liever thermosokken)
 6. Droog uw voeten altijd goed af zonder krachtig te wrijven. Dep ook de ruimte tussen de tenen droog. Gebruik daarna een emulsie op basis van hydrofiele olie om de voethuid in te vetten. Olie houdt vocht in de huid,die daardoor elastisch blijft.
 7. Gebruik voor wondverzorging altijd huidvriendelijke middelen zoals steriel gaas en/of luchtdoorlatend hechtpleister (hypoallergeen)
 8. Knip uw nagels recht af en niet te kort
 9. Knip nooit de hoeken van uw nagels weg
 10. Loop niet op blote voeten en zorg voor degelijke (liefst platte) schoenen die goed passen. Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en loop ze voorzichtig in.
 11. Onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes,steentjes of harde naden